Selasa, 31 Desember 2013

Cetak Artikel Ini
Bagi mereka yang masih tercari-cari sumber biasiswa, bantuan kewangan atau pinjaman pelajaran untuk menyambung pengajian, berikut merupakan antara senarai tempat untuk anda membuat permohonan.

Berikut merupakan senarai tawaran biasiswa terkini yang masih terbuka untuk permohonan.

[Tarikh tutup] Nama Biasiswa

[15 Ogos 2014] Biasiswa WCT 2014

[17 Ogos 2014] Skim Pembiayaan Hafiz Jakim 2014/2015

[18 Ogos 2014] Biasiswa Animasi PenerajuEdu 2014

[20 Ogos 2014] Biasiswa Samling - Yayasan YTS 2014

[15 Oktober 2014] Biasiswa Sains dan Teknologi HLAF 2014


87 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2013 / 2014

Agensi Tempatan:
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
Majlis Amanah Rakyat (MARA)
Yayasan Pelajaran MARA
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)
Kementerian Belia dan Sukan (KBS)
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI)
Kementerian Pertahanan
PTPTN

Baca: Perkara yang perlu diketahui oleh pelajar yang merokok!

Agensi Yayasan Negeri:
Yayasan Wilayah Persekutuan
Yayasan Perak
Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor
Yayasan Selangor
Yayasan Negeri Sembilan
Yayasan Melaka
Yayasan Pahang
Yayasan Sarawak
Kumpulan Yayasan Sabah
Lembaga Biasiswa Negeri Kedah
Yayasan Pelajaran Johor
Yayasan Terengganu
Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Perlis
Tabung Amanah Pinjaman Penuntut Pulau Pinang
Yayasan Kelantan
Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka

Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC):
Yayasan Khazanah
Yayasan Telekom (TM)
Petronas
Bank Negara
Yayasan Proton
Yayasan Bursa Malaysia
Yayasan FELDA
Yayasan Tenaga Nasional Berhad (TNB)
Creative Industry Lifelong Learning Programme

Tawaran Biasiswa 2013
Agensi Swasta:
Taylor's Universiti College
Universiti Multimedia
International Medical University (IMU)
Fairview International School, Kuala Lumpur
ASTRO
HSBC
MAXIS
Yayasan Chemical Company of Malaysia (CCM)
UEM Group Berhad
United Malacca Berhad
Utusan Group
Yayasan Sime Darby
American Malaysian Chamber of Commerce (AMCHAM) and the Malaysian-American Commission on Educational Exchange (MACEE)
The Star
Kuok Foundation Berhad
GAB Foundation
Sin Chew Daily
Yayasan Tunku Abdul Rahman

Pensyarah IPT:
Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI) & Skim Latihan Akademik Bumiputra (SLAB)
Hadiah Latihan Persekutuan
Biasiswa Sub Kepakaran dan Pos Doktoral

Pelajar IPT:
Biasiswa Khas Tenaga Akademik IPTA (BKTA)
Skim Latihan Tenaga Pengajar Teknikal (SLTP)
Biasiswa Sukan
Bantuan Kewangan Pelajar Asasi IPTA (Asasi)
Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti (BKPKK)
Tabung Pinjaman Pelajaran (TPP)

Orang Kelainan Upaya (OKU):
Bantuan Kewangan Orang Kelainan Upaya (OKU) di IPT
Bantuan Kewangan Program Pendidikan Khas Politeknik


Pelajar Antarabangsa:
Biasiswa Antarabangsa Malaysian International Scholarship (MIS) - Ijazah Lanjutan
Malaysia Technical and Cooperation Programme (MTCP) for Postgraduates Studies
Commonwealth Scholarship and Fellowship Plan (CSFP)

Orang Awam:
MyPhD
MyMaster
MyBrainSc
PhD Industri



Dikirim oleh Putra Kembara @ JomStadi: Berbagi Di Taman Ilmu

Tulisan bertajuk "Biasiswa: Senarai 67 Tempat Mohon Biasiswa, Bantuan Kewangan dan Pinjaman Pelajaran" ini telah dikirim oleh Putra Kembara. Terima kasih atas kunjungan serta kesediaan anda membaca artikel ini. Sebarang cadangan dan kritikan boleh dikongsi dalam kotak komen di bawah. Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan menyatakan sumber dari http://jomstadi.blogspot.com/2012/03/biasiswa-senarai-67-tempat-mohon.html. Semoga bermanfaat.

25 komen:

  1. Ada satu lagi Creative Industry Lifelong Learning Program

    Pemberian biasiswa dan pembiayaan lain untuk sektor kreatif multimedia. Permohonan dibuka setiap bulan.

    Sila layari www.cill.my

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terima kasih atas tambahan tersebut..telah ditambah ke dalam senarai di atas..

      Kepada rakan-rakan lain yang tahu mana-mana sumber untuk biasiswa/ pinjaman pelajaran, sila kongsikan bersama..

      Hapus
  2. kalau MB sambung belajar mesti nak apply biasiswa ni..=)

    BalasHapus
    Balasan
    1. apply jangan tak apply :d tp klu cam bro MB tak apply pun xpa..income blogging pun dah cukup nak tampung kos stadi :>)

      Hapus
  3. Informasi yang sangat lengkap, dan membantu para pelajar mencari-cari sumber beasiswa. Oh iya terima kasih atas kunjungnya. Ini Blog Malaysia ya....? ada baner Denaihati... Blog Saya Pernah ikutan contes yg diselenggarakan oleh DH Alhamdulillah dapat juara 9. Salam kenal dan persahabatan buat Admin : Jomstudi Blog

    BalasHapus
    Balasan
    1. iya mas idham..byk manfaatnya jika bergabung dengan DH..terima kasih juga suda mampir ke mari :) JS bisa jadi blog Malaysia..blog Indo juga bisa..ala2 Malindo gitu lohh :p hahahaa..salam kenal 1Dunia (pinjam kata2 DH)

      Hapus
  4. tuuu dia... banyak juga tempat yang boleh apply biasiswa.. bagus info ni..

    BalasHapus
    Balasan
    1. memang banyak bro..time dulu2 JS sendiri pn xtau ada banyak tempat untuk apply biasiswa..la ni sakit kepala nak bayo ptptn..huhuii @-)

      Hapus
  5. semakin banyak pilihan pinjaman sekarang ni, semakin banyak beri peluang untuk sambung belajar.

    BalasHapus
    Balasan
    1. benar tuan DH..moga anak merdeka kita lebih menghargai peluang yang ada $-)

      Hapus
  6. Cun! Masa untuk mencari! Haha. memang tgh mencari2 ni. Huhu

    BalasHapus
  7. banyakk.. ingat nak suruh adik apply biasis albukhari.. power tuh

    BalasHapus
  8. banyaknya biasiswa ..untung budak2 skrg

    BalasHapus
  9. Terima kasih. Semua yang aku nak cari ada kat sini rupanya..

    BalasHapus
  10. Assalamualaikum....Saya pelajar sebuah kolej universiti...Saya telah meminjam PTPTN...PTPTN tidak membayar untuk semester pendek...Dari manakah saya dapat mencari bantuan biasiswa atau pinjaman untuk menjelaskan yuran tertunggak semasa semester pendek yang lalu kerana pihak kolej tidak membenarkan meneruskan pengajian pada semester ini sehingga yuran tersebut tidak dijelaskan...

    BalasHapus
  11. bagus maklumat ni..banyak rupanya biasiswa ni..boleh la rujuk sini kalau nak sambung belajar nanti..

    BalasHapus
  12. wah banyak sekali sumber beasiswa disana ya??

    BalasHapus
  13. boleh bagitau adik ipar aku nie

    BalasHapus
  14. Saya berasa amat sedih apabila saya tidak dapat bantuan biasiswa untuk melanjutkan pelajarannya di Unikl. Harap sesiapa di sana dapat memberi penerangan yang lebih lanjut untuk mendapatkan bantuan pinjaman mahupun biasiswa.....

    BalasHapus
  15. salam.saya nak tanye biasiswa ini boleh apply bile dah dapat tawaran ke u untuk ijazah ke atau dah abis study boleh apply sementara tunggu dapat tawaran?


    BalasHapus
    Balasan
    1. Dapat tawaran dulu baru boleh apply biasiswa :)

      Hapus
  16. salam nak tnye skit , ader sape2 thu x mcm mne nak semak kputusan duet yayasan anak klantan mcm mne ekk??

    BalasHapus
  17. Salam...ada sesiapa tahu dimana nak mohon penajaan utk pengajian medik di mesir?

    BalasHapus
  18. Salam..ade sesiapa tau biasiswa untuk degree pendidikan?

    BalasHapus

 
Blogged.my Ping di Busuk.org blogr.my GilaPing.com JomStadi di TotalPing.com Kartikel My Zimbio Ping blog, website, atau suapan RSS secara PERCUMA